tirsdag 6. desember 2011

Den lyse mørketiden i Nord norge

Den arktiske vinteren blir ofte omtalt som en årstid uten lys, men få har tenkt at Nordlyset lyser i de arktiske strøk hele vinterperioden og det må jo også kalles for lys – Nordlys.

Den mørkeste tiden i Nord Norge er vinteren, når det så vidt er lyst ute midt på dagen. Dagen lysne bare nesten, men det blir aldri helt lyst ute. Fra rundt klokken 11 er det såpass mye lys at man kan kalle det for dagslys, men fra klokken 13 begynner det å bli mørkt igjen. Det er bare to timer full dagslys med andre ord, noe som kan være både spennende og for noen kjedelig.

Mørketiden kan derimot være svært koselig om man lærer å nyte den og i Nord Norge har vi Nordlyset som de aller fleste av turistene er svært glade for å se. Mange reiser til Nord Norge for å se snø og Nordlys, men vi som bor her har glemt å verdsette dette. I senere år har derimot mange fotografer begynt å ta bilder av Nordlyset og flere har lært seg å sette pris på det, blant annet reiselivsnæringen.

Nordlyset er energigivende og svært vakkert å se på, hvis man bare tar seg tid til å nyte det. De som har opplevd skikkelig Nordlys vet at det er utrolig spesielt, når hele landskapet blir opplyst av grønt lys. Da kan man sitte å nyte Nordlyset og stjernehimmelen.

I gammelt samisk mytologi og historie finnes mange forskjellige historier om Nordlyset, men i den reindriftssamiske kulturen i Vest Finnmark ble Nordlyset ofte fremstilt som en musikalsk enhet. Hvis man joiker så danser den, som en slags musikknyter. Det er heller usikkert om det stemmer, men som barn følte man i alle fall at man arbeidet sammen med det vakre lyset på stjernehimmelen.

I Nord Norge har vi ikke så mye mørketid som Oslo, fordi vi har jo et majestetisk lys som lyser opp det arktiske landskapet om vinteren. Sammen med måneskinn så blir nærmest stemningen magisk. Så neste gang du ser Nordlyset, prøv å nyte det. Sami Travel Guides arrangerer reinsdyrkjøring under Nordlyset, hvor man kun hører skrittene til reinsdyret og sleden skli over snøen mens man nyter stjernehimmelen, Nordlyset og stillheten som gir ny kraft til krevende hverdag. 

Det kan være en fin kveldstur for barn og voksne, når man trenger å lade opp batteriene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar