torsdag 8. mars 2012

Sami Lifestyle Experience - the movie

Sami Lifestyle Experience

Der er ingen plass på jorden som er mer avslappende enn Nord Norge, sa en Engelsk turoperatør, og vi kunne ikke ha vært mer enig etter å ha besøkt England.

Man har som vane å tenke at Nord Norge er så langt i fra verden, men når man har sett verden så begynner man å forstå at det er verden som er så langt i fra Nord Norge. Det er ikke like enkelt å sette pris på det man er født opp med og sannheten er at mange turister har opplevd mer av Nord Norge enn de som bor her.

I 2012 begynte Sami Culture å produsere en film som skulle hete ”Sami Lifestyle Experience”, som omhandler det å oppleve, lære og mestre den reindriftsamiske kulturen i Nord Norge. Filmen skulle i løpet av 10 minutter vise hvordan man kunne lære de mest generelle kunstene man må ha om man skal takle den samiske kulturen, slik som å sette opp en lavvo hvor man kan overleve, fange reinsdyr som man kan kjøre med og å kjøre med reinsdyret som man har fanget. Selvfølgelig inneholder produktet mye mer, men for å skrape litt i overflaten så ville man holde seg til under 10 minutter film.

Å sette opp lavvo som skal tåle vind, kulde, snøvær og lignende er ikke enkelt. De fleste kan vel sette opp en lavvo, innrede den til å se tradisjonell ut og få den til å være som en eksakt kopi. Men de færreste vet faktisk hvorfor de forskjellige elementene i lavvoen er slik de er og hvordan man kan utnytte dem i forskjellig vær, klima og lignende. Det viser seg også at de som produserer lavvoer ofte ikke har kunnskap til å forstå hvordan man skal lage en lavvo som den skal være.

Å fange reinsdyr med lasso håndterer de fleste samiske barn, i alle fall hittil, men for en som aldri har brukt lasso virker det som en nesten umulig sak å fange reinsdyr med tau. Det krever en god dose beregning og fin teknikk for å beregne hvordan lassoen skal treffe reinsdyret, hvordan man skal bremse ned farten på dyret og til slutt stoppe det. Sami Lifestyle Experience handler enda om å sette fast reinsdyret i bånd og passe på reinsdyret til neste dag.

Å kjøre reinsdyr som er ferdig temmet og sammen med noen som har gjort det før er vel heller ikke noe vanskelig, Sami Culture lot barn i alderen 3-6 år styre sine reinsdyr under et besøk i julen. Men når man skal sette på seletøy og kjøreutstyr på reinsdyret, og faktisk kjøre reinsdyret helt alene i villmarken, da blir de fleste litt betenkt. Reinsdyrkjøring er ikke vanskelig, men det krever at du har fått tilstrekkelig opplæring til å håndtere reinsdyret. Reinsdyret har evnen til å imitere dine følelser og du må bruke spesiell teknikk. Sami Lifestyle Experience handler om å lære nettopp dette fra en som har gjort det fra sine barndomsdager.

Filmen ”Sami Lifestyle Experience”, som omhandler produktet med samme navn, blir publisert offentlig av Sami Culture i løpet av mars 2012. Det er et produkt for de som ønsker å oppleve noe unikt, lære og mestre en kultur som de fleste ikke har kjernekunnskap om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar