fredag 2. desember 2011

Reindriftskultur og barn

Det sies at barn som vokser opp med dyr blir mer sympatiske av person enn barn som vokser opp i et hjem uten dyr, sies det. Sami Culture tilbyr kulturelle aktiviteter for barn og om barna ikke blir mer sympatiske så har de det i det minste utrolig morsomt.

Barn er en stor del av Sami Culture og aktiviteter for barn er godt utprøvd. Sami Culture begynte med ”julenissedag for barn” og det viste seg å bli kjempe suksess. Tidligere barn som har besøkt Sami Culture parken har vist stor glede av å være sammen med reinsdyrene våre.

Dyr har som regel en veldig positiv effekt på barn og barn utvikler seg til å bli flinkere til å uttrykke seg, mens de også blir flinkere å få kontakt med andre. Reinsdyr er passive dyr, de er ikke særlig kontaktsøkende, så barn føler ikke frykt sammen med dyr. Barn lærer også å vise følelser og ta hensyn til andres følelser.

Samisk kultur har vært en del av Nordreisa i hundrevis av år, de har levd ved kysten og arbeidet med reinsdyr mye lenger enn det kan dokumenteres. Det finnes spor etter samer i Nordreisa som er svært gamle, samene var et folk av naturen og sporene finnes som regel i naturen. Siden samene bodde i naturen, så gikk ofte lærdom fra far til sønn og mor til datter. Det er nettopp dette Sami Culture forsøker å formidle, kunnskap og forståelse. Grunnleggende og enkel kunnskap om natur og dyr, godt egnet for barn.

I reindriftsnæringen blir ofte barn involvert i ung alder og lærer teknikker som å kaste lasso, kjøre reinsdyr, leve i naturen og lignende. En slik naturkunnskap som er gått i arv er trolig gått i arv så mange generasjoner at nivået ofte er høyere enn logikken kan tenke ut, men barn har lett for å forstå.

Hvor viktig naturkunnskap er for barn er et spørsmål som foreldre og foresatte må stille seg. Vi kan ikke svare for andres barn, men vi tror at det kan skape grunnlag for kunnskap som varer livet ut. Det kan kanskje virke lite og man kan tenke at barna ikke forstår siden de ikke uttrykker det slik at vi forstår, men vi tror at barn oppfatter og forstår mye mer enn man tror. Samiske barn begynner å kjøre firehjuling når dem er 3 år, det er ikke så lett i ujevnt terreng og man ville kanskje ikke trodd at det var mulig. Man må bare vise barna tillit og la de prøve seg, det kan fort overraske oss. 

Vi arrangerer "julenissedag for barn" og lar barna kjøre med julenissens reinsdyr fra den 12 til 20 desember. Hvis du ønsker å delta med dine barn så kan du kontakte oss på tlf. 411 22 155 eller sende e-post til post@samiculture.com 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar