fredag 3. februar 2012

Samisk lavvo- og reindriftskultur


Samene har overlevd arktisk klima i århundrer ved bruk av naturkunnskap, egnet utstyr og sunn fornuft. Den velkjente lavvoen er ikke slik den er uten grunn, veldig lik indianeres tipi, den var laget slik fordi den sikre at familien overlevde.


Hva vet du egentlig om lavvo? Les mer..




I dag benyttes ofte lavvo i reiselivssammenheng og som festlokaler, samtidig som det er flere kommersielle aktører som står for utvikling av disse. Det er en god ting at folk ser nytten av lavvo og at den brukes flittig i arktiske strøk hvor den hører hjemme. I reiselivsnæringen blir den ofte brukt for å vise besøkende hvordan lavvoer ble brukt og det er en særlig godt egnet til fordi det blir fort en god stemning rundt bålet.

Samene bodde som regel aldri i en lavvo om vinteren, de benyttet gammer som normalt var laget av torv og ble kalt torvgammer. Disse var varmere enn lavvoer, men bakdelen var at disse var stasjonær slik som hus er i dagens samiske samfunn. Når reinflyttingen startet så var det lavvo som ble benyttet, fordi den normalt var enkel å ha med og fordi mange ofte hadde lavvostenger stående faste plasser på flytteruten.

Lavvoene som ble benyttet under flytting var rimelig lik de som benyttes i dag i reiselivsnæringen og til dels reindriftsnæringen, men de var nok mye bedre isolert fordi under flyttingen var det også barn med. Duk av ull ble benyttet innerst og på utsiden benyttet man noe mer vanntett stoff, for å hindre at det ble rim inne og at det ikke rant vann igjennom duken.

Hos Sami Culture kan du oppleve lavvo- og reindriftskulturen aktivt, samtidig som du får prøve deg på aktiviteter som reinsdyrkjøring, reinsdyrvandring, snøscooter safari, fiske og andre svært attraktive aktiviteter. Sammen med Sami Travel Guides leveres også langdistansekjøring med reinsdyr, som de har kalt for ”reindeer sledding”. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar